Tumormarker vizsgálat

A tumormarker vizsgálat során a szervezetben levő rosszindulatú daganatokkal összefüggésben levő anyagok után kutatnak. Ezek a tumormarkerek, “rákjelzők” általában fehérjék, a rosszindulatú daganatból származnak, vagy a szervezet válaszreakciója során keletkeznek, és jelen vannak a szövetekben, vizeletben és a vérben is.

tumormarker vizsgálat vérből

Mire alkalmas a tumormarker vizsgálat?

A tumormarker vizsgálat általában alkalmas a rosszindulatú folyamatokra utaló fehérjék kimutatására arra utaló tünetek mellett, 

  • de előfordulhat, hogy jóindulatú daganatot jeleznek a vérben levő tumormarkerek,
  • előfordulhat, hogy rosszindulatú folyamat mellett sem jelennek meg tumormarkerek a vérben,
  • alkalmas a daganatos betegségek kezelésének ellenőrzésére,
  • a terápia hatásosságának követésére,
  • a gyógyultnak tekintett betegségek folyamatos követésére,
  • a betegség rosszabbodásának vagy kiújulásának minél előbbi észlelésére.

Mikor szükséges a tumormarker vizsgálat?

A tumormarker vizsgálat rosszindulatú folyamatokra utaló gyanú esetén a diagnózis felállításához, a kezelés során a terápia követése céljából, rendszeres szűrővizsgálat keretében pedig megelőzés céljából szükséges.

  • 40 éves kor fölött ajánlott,
  • különösen, ha a családban előfordult daganatos betegség,
  • egészségtelen, daganatos betegség kialakulására hajlamosító életmód (egészségtelen táplálkozás, alkoholfogyasztás, dohányzás) mellett
  • vastagbélrák szűrésére a kellemetlenebb tükrözés előtt.

Tumormarker vizsgálat vérből - Hogyan történik?

A tumormarker vizsgálat vérből történik, vérvétel útján nyert minta alapján.

Egyes tumorokra azokra jellemző tumormarkerek jelennek meg a vérben, ezek keresése az onkológiai területeknek megfelelően, férfiak és nők részére célzottan összeállított laborcsomaggal történik. 

A vérvételre, amennyiben csak tumormarker vizsgálat lesz, nem kell éhgyomorral menni, de igyunk meg előtte egy nagy pohár vizet.  Vérvételhez tegyük szabaddá az egyik kar könyökhajlati vénáját. A terület fertőtlenítése után tűszúrásnyi kellemetlenség következik. A levett vért kémcsőben fogják fel. A tűszúrás helyét 5 percig nyomjuk le erősen, majd leragasztják pár órára. A megszokott napirend követhető a kar kifejezetten erős terhelését kivéve.

A vizsgálat eredménye néhány nap múlva elérhető. Az eredmény függvényében szükséges lehet további vizsgálatokra, ezért kövessük az orvos tanácsait.

Mennyi ideig tart a tumormarker vizsgálat?

A tumormarker vizsgálathoz szükséges vérvétel legfeljebb 15 percet vesz igénybe. 

Mennyube kerül a tumormarker vizsgálat?

A tumormarker vizsgálat férfiak és nők részére összeállított csomagját a Superior menedzserszűrés tartalmazza, melynek áráról a linkre kattintva tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.