D-vitamin szint mérés

A D-vitamin szint mérés a szervezet aktuálisan fennálló D-vitamin ellátottságának felmérésére szolgál, egyszerű vérvétellel kivitelezhető.  A D-vitamin jelentőségére  egészségünk megőrzésében, illetve hiánya a betegségek kialakulásában egyre közismertebb. Az optimális D-vitamin szint fenntartásához annak időnkénti mérése az eltérő felszívódás miatt is elengedhetetlen.

D-vitamin szint mérés

Mire alkalmas a D-vitamin szint mérés?

A D-vitamin szint mérés alkalmas a D-vitamin szervezetünkben levő mennyiségének megállapítására,

  • pontosan meghatározható az éppen adott D-vitamin szint, 
  • ennek alapján kiszámolható a szükséges pótlás mennyisége, 
  • megelőzhetőek a hiányában kialakuló betegségek, 
  • illetve egy esetleges többletbevitel.

Mennyi az ideális d vitamin szint?

Normál D-vitamin szintnek tekinthető a 30 és 60 ng/ml között mért érték. 

Magas D- vitamin szint

Magas D-vitamin szintről beszélhetünk a normál tartomány felső határánál magasabb érték, tehát 60 ng/ml feletti érték esetében. A mért szintnek 100 ng/ml érték alatt kell lennie, 300 ng/ml felett mérgezésről, túladagolásról van szó. Zsírban oldódó vitaminként igen jelentős dózis bevitele mellett fordulhat ez elő.

Alacsony D-vitamin szint

Ha a mért érték 20-30 ng/ml közé esik, alacsony D-vitamin szintről van szó. Megkülönböztetjük a 20 ng/ml alá eső értéket, ez esetben hiányos a D-vitamin szint.

Alacsony D-vitamin szint tünetei

Az alacsony D-vitamin szint tünetei közé tartoznak bizonyos betegségek kialakulása, melyről ezek tünetei árulkodnak (csontritkulás, cukorbetegség, szívelégtelenség, magas vérnyomás, stb), továbbá a gyakori megbetegedés, rossz ellenállóképesség.

Az alacsony D-vitamin szint oka lehet a táplálkozás során elégtelen D-vitamin bevitel, téli napfényhiány, felszívódási zavar, egyes betegségek (máj- és epeúti betegség, vesebetegség) és gyógyszerek (szteroidok, koleszterinszint csökkentők) szedése.

Mikor szükséges a D-vitamin szint mérés?

A D-vitamin szint mérés a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához szükséges, különösen ha fennáll a csökkenés gyanúja, illetve lehetősége (pl. télen), bizonyos alapbetegségek mellett, egyes gyógyszerek szedése mellett, pl:

Hogyan történik a D-vitamin szint mérés?

A D-vitamin szint mérés laboratóriumi analízissel történik vérvétel útján nyert mintából, tehát egyszerű vérvétel elegendő hozzá. Amennyiben más laboratóriumi vizsgálat nem kapcsolódik hozzá, nem szükséges éhgyomorra menni. Az eredmény 1-3 napon belül elérhető.

Mennyi ideig tart a D-vitamin szint mérés?

A D-vitamin szint méréshez szükséges vérvétel legfeljebb 15 percet igényel.

Mennyibe kerül a D-vitamin szint mérés?

A D-vitamin szint mérést a Superior menedzserszűrés csomag tartalmazza, melynek áráról a linkre kattintva tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.