Szív- és érrendszeri szűrővizsgálat

A szív- és érrendszeri szűrővizsgálattal már kezdeti, tünetmentes állapotban kiszűrhetők a később akár halálos következményekkel járó betegségek. Ezek lehetnek magas vérnyomás, koszorúér-betegség vagy infarktus, illetve az ezek hátterében álló alapbetegségek, pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint, szívritmuszavar. 

A szűrővizsgálat célja, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket vagy az azt megelőző állapotot minél korábbi stádiumban diagnosztizálják, a betegségek kezelése minél előbb megkezdődjön, a rosszabbodás akár életmódváltással is egybekötve megálljon, és ezzel megelőzhetők legyenek súlyos állapotok, tragédiák, idő előtti halálozások. Végső céljuk ideális esetben az egészséges vagy ahhoz közeli állapot minél tartósabb megőrzése.

Szív érrendszeri vizsgálat

Kinek ajánlott szív-és érrendszeri szűrővizsgálatot végeztetnie? 

A szív- és érrendszeri betegségek a halálokok csaknem felét teszik ki, Magyarországon a lakosság 30%-a magas vérnyomástól szenved, majdnem negyede elhízott, tehát az emberek jelentős része szív- és érrendszeri betegségek szempontjából magas, gyakran többszörös rizikófaktorral rendelkezik. Az életkor előrehaladtával ezek a rizikótényezők összeadódnak, újabbak gyűlnek a már meglevőkhöz, hiszen a legtöbb esetben ok-okozati szempontból összefüggenek egymással.

Röviden tehát azt mondhatjuk, mindenkinek ajánlottak a szűrővizsgálatok:

 • egyeseknek azért, mert veszélyeztetettek vagy már kialakulóban van náluk valamely szív- és érrendszeri betegség,
 •  másoknak pedig azért, hogy még időben és felelősen megtehessenek mindent egészségükért.

Milyen rizikófaktorok mellett ajánlott a rendszeres szív- és érrendszeri szűrővizsgálat?

Akinél az alábbi rizikófaktorok egyike fennáll, veszélyeztetett lehet, ezért ajánlott igénybe venni a szűrővizsgálatot, több  esetében pedig különösen is ajánlott:

 • ülőmunka, mozgásszegény életmód,
 • vérrokonoknál, családi felmenőknél előforduló szív- és érrendszeri betegség, halálozás,
 • ismert genetikai faktor,
 • súlytöbblet vagy utóbbi években testsúlygyarapodás,
 • stresszes életmód,
 • dohányzás.

Rizikófaktorok nélkül kinek és miért ajánlott a szív- és érrendszeri szűrővizsgálat?

Szerencsésnek mondhatja magát, aki a fenti rizikófaktorok nélkül tud élni, hiszen azok nem mindegyikéről döntünk magunk. Mai életmódunk mellett nehéz kiszűrni a stresszt, elég mozgást és relaxálást vinni az életünkbe. Szűrővizsgálatok tulajdonképpen minden magát egészségesnek gondoló embernek ajánlott, éppen az egészséges állapot minél további fenntartásáért.

Ezen belül kiemelten ajánlott:

 • 40 év felettieknek,
 • tervezett életmódváltás előtt,
 • lappangó, nem ismert rizikófaktor feltárására,
 • koronavírus-fertőzésen átesetteknek, mert ez számos, szív- és érrendszeri szövődménnyel járhat.

Milyen vizsgálatokra kell számítani a szív- és érrendszeri szűrővizsgálaton?

A szív- és érrendszeri szűrővizsgálatok körébe olyan szakorvosi vizsgálatok, diagnosztikai és képalkotó vizsgálatok és laborvizsgálatok tartoznak, mint például az ún. nagylabor az esetleges rizikófaktorok kiszűrésére, ezt követően a terheléses EKG és nyugalmi EKG, vérnyomás-ellenőrzés és szívultrahang

Hogyan történik a szív- és érrendszeri szűrővizsgálat?

A szűrővizsgálatra jelentkezve minden vizsgálatot helyben végeznek. Időpontot az Ön időbeosztásához igazítva tud egyeztetni. Az egyes vizsgálatokról előzetes tájékoztatást kap, nem szükséges hozzájuk előkészület.

Milyen gyakran ajánlott szív- és érrendszeri szűrővizsgálatot végezni?

A vizsgálatok a mindenkori egészségi állapotot mutatják, tehát rendszeresen ismételni kell az esetleges változások diagnosztizálásáért. Indikáció nélkül is javasolt ezt 40 éves kortól elkezdeni. Az ismételt vizsgálatok között javasolt időszak a rizikófaktoroknak való kitettség és az adott eredmény függvénye is, az orvosi vélemény szerint évente, néhány évente javasolt.

A szív- és érrendszeri szűrővizsgálat ára

A szív- és érrendszeri szűrővizsgálat csomag teljes ára 170 000 Ft


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.