Pajzsmirigy izotóp vizsgálat

A pajzsmirigy izotóp vizsgálat képalkotó diagnosztikai vizsgálat, melynek során a bevitt izotóp egyes területeken való felhalmozódása, illetve hiánya látható speciális kamera segítségével. Fájdalmatlan és veszélytelen eljárás, de terhesség és szoptatás idején nem végzik.

izotóp vizsgálat pajzsmirigy

Mire alkalmas a pajzsmirigy izotóp vizsgálat?

A pajzsmirigy izotóp vizsgálat a megváltozott anyagcseréjű pajzsmirigyről ad képet. A megváltozott anyagcseréjű pajzsmirigy működése lassult vagy gyorsult, ennek megfelelően az egyes területekre az izotópok is gyorsabban vagy lassabban jutnak el, halmozódnak fel. 

Az izotóp beépülésének sebessége és eloszlása alapján lehet következtetni a betegségre:

 • göbös pajzsmirigy,
 • többgöbös pajzsmirigy,
 • Graves-Basedow-kór, Plummer-kór,
 • strúma.

Mikor szükséges a pajzsmirigy izotópos vizsgálat?

A pajzsmirigy izotópos vizsgálatra leginkább túlműködés esetén van szükség, a túlműködés formájának megállapítására. Túlműködésre utaló tünetek:

 • ingerlékenység, álmatlanság, szapora szívverés, magas vérnyomás,
 • fogyás, fokozott étvágy, hasmenés,
 • meleg-intolerancia, fokozott izzadás,
 • ödémák a lábszáron.

A pajzsmirigy izotóp vizsgálat menete

 A véráramba vénás injekcióval vagy szájon keresztül juttatják be az izotópot - ezt előre meg kell kérdezni. Előkészületre csak az utóbbi esetben van szükség. Ha az izotópos folyadékot meg kell inni, akkor a vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni. 

 1. A vizsgálat a folyadék elfogyasztása után 20 perccel kerül sor. A szokásos gyógyszereket általában be lehet venni, a pajzsmirigyre szedett gyógyszerek felől kérdezzük meg az orvost.
 2. A nyakat szabaddá kell tenni (ruhát a mellkas felső részéről, nyakláncot le kell venni), a vizsgálóasztalra háton kell felfeküdni, és mozdulatlanul kell maradni kb. 10-15 percig.
 3. A mellkas felett van a letapogató kamerával ellátott berendezés. A számítógép a beérkező gamma-sugárzást képpé alakítja: az izotóp felhalmozódási területén (göbökben) pirosan jelenik meg a képernyőn, míg az inaktív területekre nem jut el, nem halmozódik fel, így azok világosak maradnak.
 4. Az izotóp hamar kiürül a szervezetből, önmagában nem jelent veszélyt, a környezetre sem, vizsgálat után szabad enni és inni, és a megszokott napirend folytatható.

A pajzsmirigy izotóp vizsgálat mellékhatásai

A pajzsmirigy izotóp vizsgálat mellékhatásai nem ismertek, azonban a sugárzás, amit az izotóp jelent, terhesség és szoptatás alatt veszélyforrás lehet, ezért ilyenkor nem végzik. Ugyanebből az okból a kiürülés ideje alatt (a vizsgálatot követően 24 óráig) csak a legszükségesebb esetben és mértékig menjen a vizsgált személy kisgyerek közelébe.

Mennyi ideig tart a pajzsmirigy izotópos vizsgálat?

A pajzsmirigy izotópos vizsgálat 10-15 percig tart. Amennyiben az izotópot folyadék formában juttatják be, ez még 20 percet jelent a vizsgálat előtt. A kiürülési szakasz kb. 24 óra, ezzel csak kisgyerekekre tekintettel kell számolni. 

A leletet a vizsgálat után a páciens megkapja. Ez tartalmazza az ún. meleg és hideg göböket (felhalmozódási és inaktív területeket), illetve egészséges állapotban a két lebenyen egyenletes és szimmetrikus eloszlást. A lelettel a vizsgálatot kérő orvoshoz vissza kell menni.

Mennyibe kerül a pajzsmirigy izotópos vizsgálat?

A pajzsmirigy izotópos vizsgálatot orvosi javaslatra végzik, melynek áráról az ügyfélszolgálat tájékoztatja.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.