Pajzsmirigy vizsgálat

A pajzsmirigy vizsgálat a szerv betegségének diagnosztizálásához vagy annak kizárásához szükséges, olykor több lépésből álló eljárás. A pajzsmirigy a szervezet hormonellátásában, a pajzsmirigyhormon pedig több életfunkció szabályozásában vesz részt, ami vérvétel útján nyert laboreredményekből jól nyomon követhető. Sokszor ez elegendő információt ad, így a kifejezés alatt általában a laborvizsgálatot értjük. Pajzsmirigy vizsgálat vérszérumból történő hormonmeghatározás, a leggyakoribb módszer a szerv működésének nyomon követésére.

pajzsmirigy vizsgálat

A pajzsmirigy vizsgálat fajtái

A pajzsmirigy vizsgálat több részből tevődik össze a legegyszerűbben kivitelezhető és legtöbb, legalapvetőbb információkat adóktól kezdve a speciálisan indokolt, célirányos vizsgálatokig.  

 1. Laborvizsgálat vérvételből az egyszerűbb pajzsmirigyfunkciók ellenőrzésére (TSH, FT3, FT4, anti-TPO, TRAK).
 2. Pajzsmirigy ultrahang a szerv méretének, szerkezetének képalkotó eljárással történő vizsgálatára.
 3. Pajzsmirigy izotóp vizsgálat a megváltozott anyagcseréjű szerv kivizsgálására
 4. Pajzsmirigy szcintigráfia
 5. Aspirációs citológia ultrahangos vékonytű mintavétel a gyanús képletből.

Mire alkalmas a pajzsmirigy vizsgálat?

A pajzsmirigy vizsgálat laboreredményeinek alapján megállapítható, milyen mértékben termeli a mirigy a hormonjait, azok hogyan bomlanak le a vérkeringésben, képződnek-e antitestek.

A pajzsmirigy vizsgálat alkalmas

 • alul- és túlműködés megállapítására,
 • gyulladás észlelésére,
 • antitestek kimutatására.

Mikor szükséges pajzsmirigy vizsgálat?

Pajzsmirigy vizsgálatra akkor kerül sor, ha a tünetek alapján felmerül a pajzsmirigy funkcionális megbetegedésének gyanúja, különösen, ha

 • a családi felmenők között volt pajzsmirigy-beteg,
 • indokolatlan hízás vagy fogyás tapasztalható,
 • gyanítható vagy ismert a szervezet jódhiánya,
 • szülés után 3-6 hónap múlva pajzsmirigy funkcióbetegségére utaló tünetek jelentkeznek.

Pajzsmirigy vizsgálat szükségességét indokoló tünetek még:

 • száraz bőr, hideg végtagok, fázékonyság, csökkent szőrzet, hajhullás, 
 • székrekedés vagy hasmenés, étvágytalanság,
 • erőtlenség, kedvetlenség, csökkent libidó, alacsony vagy nagyon éppen szapora pulzus, fokozott izzadás.

Veleszületett pajzsmirigy-alulműködés diagnosztizálása a születés után a sarokból vett vérből szűrővizsgálat keretében megtörténik.

A pajzsmirigy vizsgálat hogyan történik?

A pajzsmirigy vizsgálat vérvétellel kezdődik célirányosan összeállított, a pajzsmirigybetegségek diagnosztizálására alkalmas alapvető pajzsmirigyvizsgálat-csomagokkal, melyek segítségével fény derülhet a pajzsmirigy rendellenes működésére. 

A vérvétel előkészületet nem igényel, de a könnyebb vérnyeréshez ajánlatos előtte a bőséges folyadékfogyasztás.

A “jobb” vénával rendelkező kart szabaddá kell tenni. A felületet először fertőtlenítik. A vérvétel tűszúrásnyi kellemetlenséget jelent. Utána 5 percig nyomva kell tartani a vénán keletkezett tűhegynyi sérülést. Ezalatt megtörténik a helyszíni véralvadás, de néhány óráig még steril fedésben marad a vérvétel helye. 

Mit tartalmaznak az egyes pajzsmirigy vizsgálat-csomagok?

A pajzsmirigy vizsgálat-csomagok mindegyike tartalmazza a vérben levő pajzsmirigyhormonok mennyiségét meghatározó laboratóriumi vizsgálatokat, az antitestek meglétére irányuló vizsgálatokat nem mindegyik csomag tartalmazza.

Mit jelent a TSH-érték?

A TSH-érték jelzőszám, azt mutatja, összehangoltan működik-e az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy rendszere. A TSH az agyalapi mirigy TSH elválasztásával szabályozza a pajzsmirigy működését.  A magas vagy alacsony TSH-érték a pajzsmirigy alul- vagy  túlműködésére utalhat, de nem önmagában, hanem a szabályozó rendszer többi hormonjával (trijód-tironin (T3), tiroxin (T4), szabad (free) trijód-tironin (FT3)) és a klinikai tünetekkel összevetve kell értelmezi. 

Mi az anti-TPO-érték?

Az anti-TPO-érték autoimmun jellegű folyamatokra, idült autoimmun gyulladásra mutat rá. A pajzsmirigy egyik fehérjéje ellen termelődő ellenanyagot jelzi. Bizonyos betegségek kimutatásához ez elengedhetetlen információ.

Mennyi ideig tart a pajzsmirigy vizsgálat?

A pajzsmirigy vizsgálathoz szükséges vérvétel néhány percet vesz igénybe. Az eredményt nem kell megvárni, a vérvétel után el lehet menni, a megszokott napirend folytatható.

A laboratóriumi eredmény, a lelet néhány nap múlva készül el, melyért érte lehet menni, de nem szükséges, mert elérhető az internetes hálózati rendszerben az orvos számára, ügyfélkapun keresztül a páciens számára is. A vizsgálatot elrendelő orvoshoz vissza kell menni, hogy a laboreredmények függvényében tájékoztasson a további teendőkről.

Mennyibe kerül a pajzsmirigy vizsgálat?

Pajzsmirigy vizsgálatot (TSH) a standard és komplex menedzserszűrés csomag tartalmazza, melyek áráról a linkre kattintva tájékozódhat.

TSH mellett anti-TPO vizsgálatot is, a superior menedzserszűrés csomag tartalmaz!


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.