12 elvezetéses nyugalmi EKG vizsgálat

Nyugalmi EKG vizsgálat során a szív elektromos tevékenységét mérik a bőrfelületen keresztül.  A szív, mint speciális izomszövet összehúzódása elektromos inger hatására következik be, melyet egészséges állapotban erre specializálódott sejtek hoznak létre. Az elektrokardiográfiai (EKG) vizsgálat tehát a szívben zajló elektromos folyamatok mérésére és regisztrálására szolgáló diagnosztikai módszer.

nyugalmi ekg vizsgálat

Mire alkalmas a nyugalmi EKG vizsgálat?

A szívizom nyugalmi helyzet melletti elektromos aktivitásából a szív állapotára lehet következtetni. A nyugalmi EKG vizsgálat 

 • a percenkénti szívverések számáról, 
 • szabályosságáról, 
 • a szív ingerképzéséről, ingervezetéséről, 
 • a szívkamrák falának vastagságáról ad tájékoztatást.

A fentiek alapján következtetni lehet 

 • esetleges veleszületett vagy szerzett vezetési zavarokra, 
 • szívritmuszavarra,
 • szívinfarktusra és ezek helyére, 
 • valamint a szívizom oxigénhiányos állapotára lehet következtetni. 

Míg az egészséges állapotra jellemző görbe kizár egyes betegségeket, az ettől eltérő görbe felveti a gyanút, és sok esetben további vizsgálatokat tesz szükségessé. Az előzőeken kívül segíthet például olyan betegségek felismerésében, mint például:

 • koszorúér-betegség,
 • szívroham,
 • szívizom-elfajulás, szívfal megvastagodása,
 • szívelégtelenség,
 • pitvarfibrilláció.

Mikor javasolt nyugalmi EKG vizsgálat?

Nyugalmi EKG vizsgálat mellkasi panaszok, szédülés, hirtelen szívdobogás, légszomj, egyéb panaszok, bizonyos gyógyszerek tartós szedése mellett, már ismert kardiológiai betegségek esetén időnként ismételten javasolt, de a szív- és érrendszeri szűrővizsgálat része, valamint a kardiológiai rutinvizsgálat része is.

Hogyan történik a 12 elvezetéses nyugalmi EKG vizsgálat?

A 12 elvezetéses nyugalmi EKG vizsgálat teljes nyugalmi helyzetben - fekve, mozgás és beszéd nélkül - történik. A meztelen mellkasra gumiharangokkal rögzített 8 és a csuklókra, bokákra karperecekkel felhelyezett 4, összesen 12 elektróda a mérőkészülékhez csatlakoztatva jellegzetes görbét rögzít a papírra.

Az elvezetésekkel a szív egyes részeiben lezajló elektromos kisüléseket és újratöltődéseket mérik, ahogyan az ingerületképző helytől, a jobb pitvar falában elhelyezkedő szinuszcsomóból áttevődik a kamrákba, majd ott újratöltődik. A 12 pontról összegyűjtött elektromos jelek alapján lehet jelenleg a legpontosabb képet kapni a szív aktuális állapotáról. A görbe kiértékelését kardiológus végzi.

Mennyi ideig tart a nyugalmi EKG vizsgálat?

A nyugalmi EKG vizsgálat csak néhány percet vesz igénybe, nem szükséges semmilyen előkészület. Az elektródákat közvetlenül a bőrfelületre helyezik fel. A rögzítés ideje alatt fontos, hogy ne mozogjunk, ne beszéljünk, illetve idegeskedjünk, mert mindez befolyásolja az eredményt. Az elektródák eltávolítása után fel lehet kelni, és elhagyni a helyiséget, a papírra rögzített görbe kiértékelése az előzetesen megbeszélt időpontban történik.

Mennyibe kerül a nyugalmi EKG vizsgálat?

A nyugalmi, 12 elvezetéses EKG vizsgálatot mindegyik menedzserszűrés csomag tartalmazza, melyek árairól a linkre kattintva tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.